Articles

VESIHUOLTOPAKON VIIMEISET RAJAT

In Uncategorized on maaliskuu 3, 2014 by PAKKOVESIOSUUSKUNNAT


Porvoossa on viime aikoina kirjoitettu paljon vesihuollosta johtuen Porvoon Saariston Vesihuoltolaitoksen taloudellisista vaikeuksista. Kaupungin suunnalta on viestitetty ettei kaupunki tule aktiivisesti pakottamaan kiinteistöjä liittymään osuuskunnan vesihuoltoon. On jopa myönnetty että päätös vesihuollon toiminta-alueesta aikanaan on ollut harkitsematon. Hyvä että asiat hoidetaan terveellä järjellä.

Muualla asait voivat mennä pahasti pieleen. Pornaisissa eläkeläispari on vuodesta 2009 asti taistellut vesihuoltolaitoksen liittymispakkoa vastaan. Pari asuu ilman lähinaapureita peltojen keskellä ja kaukana lähimmästä vesistöstä. Objektiivista tarvetta heillä ei ole vesihuollon palveluista. Määräykset täyttävä vesi tulee porakaivosta ja jäteveden käsittelyssä on 3 saostuskaivoa.

Vaikkeivät asukkaat koe tarvitsevansa vesihuoltopalveluja, niin Mustijoen Vesiosuuskunta kokee tarvitsevansa heidän rahansa. Vaikka asukkaat olisivat asentaneet maailman parhaan jätevesipuhdistamon niin eivät olisi päässeet liittymisvelvoitteestaan.  Kokonaiskustannukset liittymiselle lienevät n. 25 000 euroa. Riita-asiaa on käsitety 2 kertaa hallinto-oikeudessa ja 14/1 -2014 KHO’ssa. Tulos oli kuten odotettua se että eläkeläiset pakotetaan liittymään ja maksamaan kohtuuttomat kustannukset eläkkeistään.

Miten tällainen on ollenkaan mahdollista oikeusvaltiossa? KHO on jo aiemmin linjannut ettei se huomioi subjektiivisiä syitä (esim. sairaus, ikä tai taloudellinen asema) määrätessään liittymisvelvoitteista. Nykyisen vesihuoltolain mukaan vesihuollon toiminta-alueella tulee liittyä vesihuoltoon. Piste.

Nyt asiaa voidaan katsoa jälkiviisauden silmillä. Tiesikö Pornaisten kunnanvaltuusto 31.8.2009 mitä oli tekemässä kun se vahvisti toiminta-alueen kyseisellä alueella? Laki määrää että toiminta-alue tulee kattaa alueet, joilla kiinteistöjen liittäminen vesihuoltolaitoksen vesijohtoon tai viemäriin on tarpeen asutuksen määrän tai laadun vuoksi. Oliko asianlaita tosiaan tämä? Olivatko valtuutetut saaneet virkamiehiltä kattavan informaation siitä että nyt tehdään pakottava päätös joka tulee loukkaamaan asukkaiden vapaata sopimusoikeutta ja epäsuorasti omistusoikeutta. Toivon että päättäjät nyt uudelleen arvioisivat tekemänsä päätöksen oikeutusta.

Vastaavia tapauksia löytyy maastamme vaikka kuinka paljon ja nimenomaan haja-asutusalueelta. Kannattamattomia vesihuolto-osuuskuntia on suuressa määrin perustettu ja ne ovat saaneet suuria yhteiskunnallisia takuita ja tukia, mutta siitä huolimatta valtaosa niistä ovat kuitenkin huonossa taloudellisessa kunnossa. Kun maallikot lähtevät perustamaan vesihuolto-osuuskuntia heidän argumenttina on yleensä ettei kunta lähivuosikymmeninä varmast rakentaisi alueelle vesihuoltoa. Ja miksi kunta ei sitten rakenna? Siksi että kunta ei lähde kannattamattomiin projekteihin. Ja kun ja jos rakentavat, niin maksajana on kuitenkin kiinteistöjen omistajat.

Vesihuoltolaki on ankara ja kunnat ovat ilman kunnollista harkintaa vahvistaneet toiminta-alueita osuuskunnille vain siitä syystä että se tukisi osuuskuntien taloutta, täysin unohtaen että kuntalaisia rangaistaan ankaralla pakolla. Nyt nämä vesihuoltolain väärinkäytökset ovat saaneet suurempaa julkisuutta ja hallitus on 16/1-2014 eduskunnalle lähettänyt esityksens laista vesihuoltolain uudistamisesta. Tässä esityksessä liitäntävelvollisuutta lievennetään. Toivon hartaasti ettei tulevaisuudessa edellämainittuja järjenvastaisia, mutta ilmeisesti laillisia, pakkopäätöksiä tarvitse tehdä.

Christer Nikander

Pernaja

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: