Statuses

LOVISAS INTRESSE I VATTENFÖRSÖRJNINGEN

In Kunnalliset päätökset, Vattenförsörjning på glesbygden, VESIHUOLTO HAJAASUTUSALUEELLA on elokuu 3, 2013 by PAKKOVESIOSUUSKUNNAT Avainsanat: , , , ,


LOVISAS INTRESSEN I VATTENFÖRSÖRJNINGEN

DENNA ARTIKEL HAR PUBLICERATS i TIDNINGEN ÖSTRA NYLAND

Pernå Skärgårds Vattenandelslag håller på att bygga ett massivt vattenförsörjningsprojekt i Kabböle. Malmsby och på Sarfsalö. Andelslaget har av staden fått en garantiförbindelse på 2 milj. euro för att delvis kunna finansiera projektet. Projektet är på slutrakan och andelslaget meddelar att färskvattensystemet tas i bruk ännu detta år.

Vattenrören som nu tar slut i Rönnäs skall kopplas med Affäsverket Lovisa Vattens rörsystem i Isnäs. Denna koppling förutsätter att Lovisa Vatten ännu i år bygger ett circa 5 km långt förbindelserör från Rönnäs till Isnäs. Affärsverkets direktionsordförande Nils Vainio har försäkrat att röret blir klart ännu i år. Ett problem med detta projekt är att man ännu inte fått lov av alla berörda fastighetsägare.

Mig veterligen har andelslaget inget giltigt avtal med Lovisa Vatten om anslutningsvillkoren. Ett sådant avtal måste givetvis finnas mellan parterna innan Lovisa Vatten investerar i förbindelseröret och rörsystemen kan kopplas ihop.

Situationen gällande avloppsvattensystemets tidtabell torde vara rätt så osäker. Avloppsvattnet från andelslagets nätverk kan inte ledas till Isnäs reningsverk som skulle bli överbelastat. Avloppsvattnet har man för avsikt att leda till det planerade överföringsavloppet från Rönnäs via Isnäs till reningsverket på Vårdö söder om Lovisa. Lovisa Vattens projekt för överföringsavloppet har varit aktuellt flere år, men projektet har ännu inte fått statsfinansiering, och det finns mycket begränsade medel i statsbudgeten. Därför har projektet inte avancerat trots Vainio’s utfästelser. Kostnaderna har beräknats vara ca. 6 milj. euro. Sådana pengar finns inte för tillfället budgeterade och ingen torde med säkerhet kunna förutspå när finansieringen är ordnad. Andelslagets avfallsvattensystem kan altså tas i bruk först när överföringsavloppet är finansierat och byggt i sin helhet.

Pernå Skärgårds Vattenandelslag har nyligen valt till ny projektchef Nils Vainio från Lovisa. Vainio har varit initiativtagare och i ledande ställning i två vattenandelslag i Liljendal. Han har altså erfarenhet av att både bygga rörsystem  och bedriva vattenandelslag.

Det som jag ser som problematiskt med denna utnämning är att Nils Vainio samtidigt är direktionsordförande för Affärsverket Lovisa Vatten. I denna egenskap skall han ju se till affärsverkets intressen och inte bedriva något utomstående andelslags intressen. Som medlem i affärsverkets styrelse har Vainio ju tillgång till konfidentiell insiderinformation både från affärsverkets och andra vattenandelslags verksamhet. Här gäller det att hålla tungan rätt imunnen.

Vainio har för affärsverkets del lovat att ta hand om andelslagets avloppsvatten. Vilken kommer Vainios position att vara då andelslaget förhandlar ett anslutningskontrakt med affärsverket? Affärsverket har redan ett otal andra investeringsobjekt på kommande däribland den nya vattecisternen med en budget på ca. 2 milj. euro. Kommer överföringsavloppet att få en högre prioritet så att Vainio’s utfästelser ens på något sätt skulle realiseras. Priorisering av projekten är förstås viktigt för utomstående intressegrupper, men den bör ske i affärsverkets bästa intresse, ej någon annans intresse.

Det är nog i praktiken svårt att samtidigt sitta på båda sidor av förhandlingsbordet. Vi kan dock anta att bänken på vattenandelslagets sida är varmare då ju den pekuniära ersättningen från andelslaget är av en helt annan storleksordning än den ersättning man får från ett förtroendeuppdrag.

Är det tänkbart att man nu redan tar de första stegen mot att man planmässigt låter andelslaget glida i Lovisa Vatten’s famn?

Är detta att se som god förvaltningssed eller är det bara så som man gör i Lovisa? Vore det inte enklast och klarast att Vainio skulle avgå från någondera befattningen så att det inte skulle uppstå jävighetsproblem och onödiga spekulationer kring hans verksamhet.

Christer Nikander

Pernå

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: