Statuses

LOVIISAN INTRESSIT VESIHUOLLOSSA

In Kunnalliset päätökset, Vattenförsörjning på glesbygden, VESIHUOLTO HAJAASUTUSALUEELLA on elokuu 3, 2013 by PAKKOVESIOSUUSKUNNAT Avainsanat: , , ,


LOVIISAN INTRESSIT VESIHUOLLOSSA

Julkaistu Loviisan Sanomissa 2/8-2013

Pernajan Saariston Vesiosuuskunta on  rakentamassa laajaa vesihuoltoverkostoa. Osuuskunta on Loviisan kaupungilta saanut 2 milj. euron omavelkaisen takauksen jolla osa projektista rahoitetaan. Projekti on loppusuoralla  ja osuuskunta viestittää että vielä tänä vuonna verkosto otetaan käyttöön veden osalta. Vesiputket, jotka nyt päättyvät Rönnäsissä on tarkoitus yhdistää Loviisan vesiliikelaitoksen Isnäs’in verkostoon. Tämä yhdistäminen edellyttää että Loviisan vesiliikelaitos vielä tänä vuonna rakentaa n. 5 kilometrin yhdysputken Rönnäsistä Isnäsiin. Vesiliikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Nils Vainio on vakuuttanut että putki saadaan vielä tänä vuonna valmiiksi.  Ongelma on kuitenkin että maanomistajien luvat eivät vielä ole täysin kunnossa tälle projektille.

Tietääkseni osuuskunnalla ei ole Loviisan Veden kanssa voimassaolevaa sopimusta liittymisen ehdoista. Tällainen täytyy tietenkin solmia osapuolien välille ennen kuin  liikelaitos investoi yhdysputkeen ja verkostot voidaan liittää toisiinsa.

Jäteveden puolella tilanne lienee varsin epävarma aikataulun suhteen. Jätevesiä ei voida johtaa Isnäsin puhdistamoon koska se silloin ylikuormittuisi. Jätevedet on tarkoitus johtaa suunniteltuun siirtoviemäriin joka kulkisi Rönnäsistä Isnäsin kautta Vårdön puhdistamoon. Loviisan vesiliikelaitoksen siirtoviemärihanke on ollut monta vuotta ajankohtainen, mutta valtion rahoitusta projekti ei vielä ole saanut, ja jaettavaa rahaa on erittäin niukasti. Tästä syystä hanke ei ole edennyt toivotulla tavalla. Kustannukset ovat arvioitu olevan n. 6 milj. euroa. Tällaisia rahoja ei tällä hetkellä löydy budjetista ja kukaan ei pysty varmuudella sanomaan koska rahoitus on kunnossa. Jätevesiverkosto voidaan siis ottaa käyttöön vasta kun siirtoviemäri on saanut rahoituksen ja se on kokonaisuudessaan rakennettu.

Pernajan Saariston Vesiosuuskunta on äskettäin valinnut uudeksi projektipäälliköksi Nils Vainion Loviisasta. Vainio on ollut kahden Liljendaalissa toimivan osuuskunnan alullepanija ja johtohenkilö, joten hänellä on kokemus sekä vesiosuuskunnista että niiden verkostojen rakentamisesta.

Ongelmallista on mielestäni kuitenkin se että Vainio samanaikaisesti toimii Loviisan vesiliikelaitos Oy:n johtokunnan puheenjohtajana. Tässä ominaisuudessa hänen tulee puolustaa vesiliikelaitoksen etua, ei minkään yksittäisen vesiosuuskunnan etua. Liikelaitoksen johtokunnassa hän saa luottamuksellista sisäpiiritietoa sekä liikelaitoksen että myös muiden vesiosuuskuntien toiminnasta.

Vainio on liikelaitoksen puolesta luvannut hoitaa vesiosuuskunnan jätevesien vastaanoton tavalla taikka toisella. Mikä tulee olemaan Vainion asema kun neuvotellaan osuuskunnan ja liikelaitoksen välisestä sopimuksesta?

Liikelaitoksella on jo ennestään monta rahareikää m.m. uusi alavesisäiliö jonka kustannukset ovat n. 2 milj. euroa. Saako siirtoviemäri etuoikeuden muiden projektien kustannuksella jotta Vainion lupaukset toteutuisivat edes jonkunlaisella tavalla? Projektien priorisointi on tärkeä tietenkin ulkopuolisille tahoille, mutta sen täytyy tapahtua vesiliikennelaitoksen parhaan edun mukaan, ei ulkopuolisten tahojen edun mukaan. On kyllä käytännössä vaikea samanaikaisesti istua molemmilla puolilla samaa pöytää. Oletettavasti osuuskunnan puoleinen penkki on lämpimämpi koska rahallinen korvaus osuuskunnasta on aivan toista luokkaa kun luottamustoimen korvaukset.

Onko mahdollisesti nyt jo aloitettu suunnitelmallisesti ajaa koko vesiosuuskunta vesiliikelaitoksen syliin?

Onko tämä hyvää hallintoa tai sitten vain Loviisan tapa? Eiköhän olisi suoraviivaista että Vainio luopuisi jommastakummasta tehtävästään, jottei syntyisi jääviysongelmia ja turhia spekulaatioita hänen toiminnastaan.

Christer Nikander

Pernaja

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: