Articles

VATTNETS PRIS

In vattenandelslag, Vattenförsörjning på glesbygden, VESIHUOLTO HAJAASUTUSALUEELLA, Vesihuoltolaki on huhtikuu 15, 2013 by PAKKOVESIOSUUSKUNNAT


I  MTV’s Tians Nyheter 12/1 presenterades vatten och avloppskostnaderna och främst deras enorma variationer i landet. Då man beräknar en 3 personers familjs normförbrukning och inkluderar de fasta kostnaderna samt beräknar en kapitalkostnad på anslutningsavgiften blir landets medelpris 4,83 € / m3.  Det billigaste priset var 1,04 € / m3. Det dyraste vattnet enligt denna räknemetod hade Borgå Skärgårds Vattentjänstverk med 11,42 € / m3 följt av Skåldö Vattenandelslag med 7.45 € / m3. (Beräkningen var baserad på priserna 1 februari 2012.  Efter det har Borgå Skärgårds  Vattenandelslag höjt priserna med ca. 9,5%) Enligt uppgift är båda andelslagens ekonomi problematisk. Flere andelslag i skärgården är under byggnad eller planering.  Pernå Skärgårds Vattenandelslag torde vara färdigbyggt intill hösten, Kitö Vattenandelslag är i startgroparna.

Kan man dra några slutsatser av detta? Jo i skärgården är det dyrt att bygga centraliserad vattenförsörjning. Det finns människor som dessa kostnader till trots vill betala priset, men alla vill det nog inte. De villiga grundar ett vattenandelslag och förbättrar andelslagets ekonomi  genom att  anhålla om att kommunen fastställer ett verksamhetsområde för andelslaget. Om kommunerna fastställer  verksamhetsområden för vattenandelslagen tvingas människor till dyr vattenförsörjning mot deras vilja. Vattenandelslagets ekonomi skyddas men den enskilde fastighetsägarens ekonomi skyddas inte.

Kostnaderna för tvångsanslutning till vattenförsörjning  kan i värsta fall närmar sig 50.000 euro då man inkluderar fastighetens egna kostnader. Fastigheter har även tvingats till tvångsanslutning bara för att deras brunnsvatten inte fyller alla kvalitetsnormer. Om några som helst problem har det inte handlat. Dessutom glöms ju det faktum att även fastigheten kan behandla sitt dricksvatten. I ett aktuellt fall tvingas en fastighet att ansluta sig till rörsystemet för vatten till kostnaden 35.000 euro.

Detta tvång att ansluta sig på verksamhetsområdet stadgas i vattenförsörjningslagen, men i lagen talas tydligt och klart om skäliga kostnader. Då kommunerna i sina beslut helt frånser kostnadernas skälighet kan man med fog tala om missbruk av lagen.

Christer Nikander

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: