Statuses

Ojasta allikkoon ja allikosta viemäriin

In Kunnalliset päätökset, Perustuslaki, VESIHUOLTO HAJAASUTUSALUEELLA, Vesihuoltolaki on elokuu 23, 2012 by PAKKOVESIOSUUSKUNNAT


 

Lainsäätäjä on sotkenut likavesiä jo pidemmän aikaa (ks. HS 19.7.2012 pääkirjoitus) myöntämättä arvovaltasyistä virhettään. Jätevesiasetuksen kohtuuttomuuksien korjaamisen sijasta säädettiin lisäaikaa kohtuuttomuuksien toteuttamista varten. Kohtuu- kysymys nousi perustuslakivaliokunnassa esille jo siinä vaiheessa, kun kiinteistökohtaisiksi kustannuksiksi arvioitiin 1000 – 10.000 eur. Nyt valtakunnallisessa viemäröintiohjelmassa n. puolet hankkeista arvioidaan maksavan 8.000 – 30.000 eur/ kiinteistö. Perustuslakivaliokunnan käsitys kohtuullisuutta koskevasta linjauksesta tulisi ulottaa vaikutuksensa kaikkiin teknisiin ratkaisuihin. Hankkeisiin liittyvän valtionavun tulisi myös olla teknisten vaihtoehtojen osalta neutraaleja. Haja-asutusalueiden laajempi viemäröinti ei siten voi olla järkevä ja kohtuullinen vaihtoehto kiinteistökohtaisille ratkaisuille – päinvastoin.

Noin 250.000 haja-asutusalueiden asuinkiinteistöä on viemäriverkon ulkopuolella. Mikäli viemäröinti voitaisiin tehdä esim. 10.000 eur/kiinteistö olisi lasku 2,5 miljardia euroa, mikä lankeaisi pienen väestönosan maksettavaksi. Lasku olisi suhteellisesti paljon raskaampi kuin koko kansantaloudelle lankeavat Kreikan tai Espanjan tukipakettien kustannukset. Miksei herätä tätä huomaamaan ja puolustamaan maaseudun asutusta, mikä tälläkään hetkellä ei uhkaa ympäristöä saati vesistöjä ranta-alueiden ulkopuolella mitenkään – biologisten prosessien vaikutukset tulisi tunnustaa. Miksei samoja suojavyöhykerajoja sovelleta eläimen ja ihmisen jätöksiin?

Paras ja nopea keino valikoida ja kohdentaa viemäröintihankkeet vain sellaisiin hankkeisiin, jotka ovat järkeviä ja taloudellisesti perusteltavissa, olisi poistaa pakkoliittyminen alueellisiin vesiosuuskuntiin. Ilman tällaista pakkoa tuskin edes suunniteltaisiin hankkeita, joissa liittymismaksut ylittävät kiinteistökohtaisten ratkaisujen kustannukset. Tällä hetkellä tämän pakon nojalla suunnitellaan ja toteutetaan hankkeita, joissa liittymiskustannukset lähenevät 20.000 euroa, vaikka kiinteistöllä olisi oma porakaivo ja kiinteistökohtainen puhdistamo. Päällekkäisinvestoinnitkaan eivät kunnan päättäjiä huoleta tässä viherhypetyksessä. Karhunpalveluksesta kuitenkin on kyse silloin, kun ravinteiden kierrättämisen sijasta ne poistuvat tuotantoketjusta.

Risto Airikkala

Mainokset

4 vastausta to “Ojasta allikkoon ja allikosta viemäriin”

 1. Meillä täällä savossa on vesiosuuskunta nimeltä Etelä Kuopion vesiosuuskunta joka on vedellyt viemäreitään jokiin ja järviin ilman asianmukaisia vesilupia. Olen tehnyt hallintopakkohakemuksen Aviin, jossa kuulutus piakkoin on nähtävillä ja osuuskunta hakee lupaa putkien pysyttämiseksi Iso Koijärvessä. Yhtä helvetin rikollista toimintaa tapaa harvoin muualla kuin vesiosuuskuntamme taholla. Kaiketaan pihat ylös putkea varten silloin kun talon väki on töissä. Kuopion kaupunki avustaa vuosittain tällaista toimintaa. Oletan että tässä paskalaissa on korruptio joka sanelee miten mennään rikollisesti ja saadaan näyttämään lailliselta

 2. Moni vesiosuuskunta luulee olevansa viranomainen. Ensin puhutaan vapaaehtoisuudesta, sitten huhutaan että kaikki kuitenkin joutuvat osallistumaan. Yksityiseen vesiosuuskuntaan ei koskaan tulisi olla pakko liittyä. Jääkööt putket kaivamatta jos ei ole tarpeeksi liittyjä.

 3. Olisiko mahdollista että nostaisimme joukkokanteen tätä perseilyä vastaan?
  Mielestäni lakia pitäisi kohtuullistaa siten että taloilla jotka on rakennettu ennen vesiosuuskunnan perustamista pitäisi olla oikeus valita kiinteistökohtainen järjestelmä.
  Oma talomme on rakennettu kallion päälle ja tuollaisen louhiminen ei varmasti ole kovin halpaa/järkevää touhua.
  Olen saamassa ystävältäni tämän osuuskunnan papereita joista tulee todella selväksi että kyseinen taho tekee pelkkää tappiota kokoajan ja minun olisi pakko liittyä ja rahoittaa muiden aiheuttamia velkoja.

  Odotan innolla että sedät tulee tontilleni hääräämään ja huomaamaan että täällä asuu hullukusipää joka on valmis häätämään keinoja kaihtamatta kaivajat helvettiin.

  • Niin kyllä laissa tai sen totuttajissa on vika. Nykyisellä lainsäädännöllä valitukset pakkoliitännästä tyssäävät viimeistään KHO’ssa. Siellä luetaan yksisilmäisesti lakia jossa määrätään pakko. Subjektiiviset asiat eivät voi määrätä heidän päätöstään. Ei auta köyhyys, sairaus eikä korkea ikä.

   Tällä hetkellä hallinto-oikeudessa on valitus pakkoliittymisestä Kirkkonimmella. Kyseinen kiinteistö ei tarvitse liittymää ja louhimiskustannukset ovat valtavat. Kokonaiskustannus olisi miltei 50 000 euroa. Tällaisen summan siis ympäristölautakunta katsoo olevan kohtuullinen! Odotan mielenkiinnolla mitä hallinto-oikeus sanoo tästä. Johonkin on sentään vedettä järjellinen raja.

   Lain muutos on tietääkseni lausuntokierroksella. Alkuperäisessä mietinnössä ei oltu ajateltu että liittymispakkoa muutettaisiin. Olen kuitenkin saanut sen käsityksen että muutos voi hyvinkin aikanaan toteutua. Uskon että paras auktoriteetti lain muuttamiseksi on MTK’n pääjuristi Risto Airikkala.

   On totta mitä toteat että lähdetään liian pienellä osallistujamäärällä liikkeelle ja sitten lasketaan että muut pakotetaan mukaan ja vielä yleensä kovemmalla hinnalla. Jos kunta rakentaa ja pakottaa sillä on sille varmaan hyvät syyt, mutta kun yksityinen taho rakentaa niin sille ei tulisi antaa epäsuorasti pakotusvaltaa. Pitää kysyä itseltään että suorittaako kunta tai vesiosuuskunta yhteiskuntasuunnittelun. Jos toiminta-aluetta ei vielä ole vahvistettu sinun tulee vastustaa sitä siinä vaiheessa kun kuulutus asiasta on vireillä. Jos kuitenkin päättävät sinunkin maalle,teet ensin oikaisuvaatimuksen ja ellei päätöstä muuteta teet kunnallisvalituksen.

   Vielä lopuksi toteamus että sinun maalle eivät voi rakentaa mitään ellet ole sitä sallinut tai elleivät he ole ns. virallista tietä saaneet rakennusluvan kunnalta toimitusprosessin tuloksena. Tällaisen toimituksen voimaanastumista pystyt kyllä saada venymään varsin pitkäksi valittamalla päätöksestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: