Articles

PERNÅ SKÄRGÅRDS VATTENANDELSLAG

In vattenandelslag, Vattenförsörjning på glesbygden, VESIHUOLTO HAJAASUTUSALUEELLA, Vesihuoltolaki on maaliskuu 25, 2012 by PAKKOVESIOSUUSKUNNAT Avainsanat:


PERNÅ SKÄRGÅRDS VATTENANDELSLAG

 

I lokalpressen läser man om projektets planmässiga byggande och goda finanser. Byggandet sker nu på norra Sarfsalö och sedan står Härpe, Horslök ock Rösund byar i turen.

 

Andelslaget har konsekvent påpekat att deltagandet är frivilligt och att andelslaget ej strävar till att området skulle bli ett verksamhetsområde. Men riktigt säkert torde det ändå inte vara i framtiden. De verksamhetsområden som Lovisa fastställde senaste år hade nog också startat baserat på frivillighet. Inget tyder på att andelslaget för all framtid skulle avstå ifrån möjligheten att söka om fastställandet av ett verksamhetssområde.

 

Anslutningspriset är som sagt för tillfället 12 000 euro vartill kommer den egna anslutningens kostnader. Enligt uppgift är medelavståndet till stomlinjen 70 meter och de beräknade kostnaderna 70m x 60 €/m + 1000€ =5200 euro. Enligt projektets budget är låneandelen per anslutning år 2013 ca. 6000 euro. Sammanlagt  23 200 euro, alltså en rätt ansenlig summa. Årliga underhållskostnader samt vatten och avloppsavgifter tillkommer. Men inget att bry sig om så länge allting är frivilligt.

 

Rörledningarna är planerade att gå på otaliga icke medlemmars mark. Andelslaget tycks sträva till att i mån av möjlighet gräva i åkermark.  Kontakten till fastighetsägarna tycks skötas i sista stund, och i vissa fall först efter utförd grävning. Då ber andelslaget att jordägarna skall underteckna ett avtal om kostnadsfri användningsrätt till andelslagets förmån som ger andelslaget alla de rättigheter de behöver, men samtidigt permanent begränsar jordägarens rättigheter på arealen närmast rören. Grävning i täckdikade åkrar är inte problemfri. Diverse anmälningsplikter skall jordägaren dessutom ta på sig. Och detta förväntas jordägarna som ej anslutit sig acceptera utan ersättning. En del jordägare har redan på förhand kontaktat andelslaget och förbjudit grävning på sitt område. Andelslaget har ej budgeterat några ersättningar åt jordägarna,trots att en laglig rätt till ersättning finns.

 

Om andelslaget trots allt ansöker om att ett verksamhetssområde och staden fastställer det kan tacken för att jordägaren  givit andelslaget användningsrätt bli den att fastighetsägaren blir tvångsansluten oberoende av behovet. Verksamhetsområdena fastställs vanligen så att de omfattar området som ligger inom 100 meters avstånd från stomlinjen. Kanske man bör vara försiktig med att släppa rören inpå hemknutarna.

 

Projektet är massivt och andelslagets stomledning för färskvatten har i sin helhet en volym på ca. 750 000 liter. Med antagen förbrukning på 25 000liter per dygn under vintern dröjer vattnet i medeltal 30 dagar i röret från Rönnäs vidare. I systemets yttersta anslutningar är vintervattnet månader gammalt.

 

Vad som sker med avloppsvattnet mellan Rönnäs och reningsverket i Vårdö då andelslagets projekt är färdigbyggt är väl ännu öppet. Kommer där att finnas en anslutning till Lovisa Vattens ännu obyggda rör eller kommer där att stå en tankbil. Den som lever får se.

 

Så länge som frivilligheten inte är garanterad kommer en stor del av bosättningen att se projektet som ett finansiellt hot i stället för en möjlighet.

 

 

Christer Nikander

Sarfsalö

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: