Articles

PORNAISTEN VESIPAKKO

In VESIHUOLTO HAJAASUTUSALUEELLA on joulukuu 19, 2011 by PAKKOVESIOSUUSKUNNAT Avainsanat:


Pornaisten Pakkovesi

 

Pornaisten rakennus ja ympäristölautakunta on ottanut jyrkän kannan kiinteistöjen pakkoliitännälle Mustijoen Vesiosuuskunnan viemärivekostoon. Vuonna 2005 kunnanvaltuusto hyväksyi kunnan vesihuoltosuunnitelman. Sen jälkeen kunta on antanut yhteensä yli kolmen miljoonan takaukset Mustijoen vesiosuuskunnalle jolla on noin 300 jäsentä. Pornaisten kunnanvaltuusto on hyväksynyt Mustijoen vesiosuuskunnan toiminta-alueen vuonna 2009. Silloin on yleensä vitsit vähissä kiinteistönomistajilla jotka eivät halua liittyä. Sipoossa on määrätty tuhansien euron uhkasakkoja. Kuitenkin vapautuksen voi joissain tapauksessa saada vaikka kiineistössä olisi vesikäymälä.

 

Toiminta-alueella asuva eläkeläispariskunta on tätä vapautusta hakenut mutta ympäristölautakunta ei sitä ole myöntänyt. Pariskunta on tehnyt valituksen hallinto-oikeuteen joka on kumonnut kielteisen päätöksen. Tästä huolimatta lautakunta on uudelleen 10/11-2011 tehnyt päätöksen että vapautusta ei myönnetä!

 

Kyseisellä kiinteistöllä on porakaivo jonka vesi täyttää vaaditut laatukriteerit. Jätepuolella on kolmiosainen sakokaivo sekä imeytyskenttä. Lautakunta on niin huolissaan tämän käsittelyn riittävyydestä että he unohtavat että puhdistusvaatimukset ovat valtioneuvoston asetuksella 10/3  tänä vuonna lieventyneet.

 

Kiinteistö on taajaman ulkopuolella peltojen ympäröimänä monen sadan metrin etäisyydellä lähimmästä vesistöstä. Ottaen huomioon ylläolevat seikat ei voi muuta kun todeta että vaatimus liittymiseen yli 20 000 euron kustannuksin on kohtuuton jä lisäksi järjetön. Lautakunta toteaa päätöksessään ettei liittämisestä aiheutuvia kustannuksia voida pitää kohtuuttomina kun huomioidaan liittämisestä aiheutuvat kustannukset. Onko tämä oikea tapa arvioida kohtuullisuutta? Voidaanko asiakkaalle pakolla myydä jotain kalliisti tehtyä kalliilla hinnalla ilman että asiakkaalla olisi mahdollisuutta kieltäytyä?

 

Todellisuudessa ei ollenkaan puhuta ympäristöstä vaan taloudesta. Vesiosuuskunnan talous vaatii lisää maksajia vapaaehtoisesti tai pakottamalla. Kunnan intressi on pelastaa vesiosuuskunta niin ettei se itse joudu takuiden maksumieheksi. Kunta on lisäksi sijoittanut 5 miljoonaa siirtovesiputkistoon. Kunnan velka on huomattavasti lisääntynyt ja takuuvastuut lisääntyneet vesihuollon takia. Vesihuolto on tietenkin sinänsä hyvä asia, mutta saako se maksaa mitä tahansa ja johtaa kohtuuttomuuksiin? Vesihuoltolain perusajatus on että yhdessä rakennetaan edullisesti ja toimivasti. Nyt vaan ei niin tapahdu kun toimitaan jo rakennetulla alueella. On kyseenalaista onko laillista pakottaa kiinteistöjä liittymään kun liittymiskustannukset selvästi ylittävät kiinteistökohtaisen ratkaisun kustannukset.

 

Loviisallakin olisi nyt syytä edetä järkevästi vesihuoltoasioissa. Lisää takuuvastuita pitää välttää ja pakkoliitännät unohtaa.

 

Christer Nikander

Sarvisalo

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: