Articles

PERNAJAN SAARISTON VESIOSUUSKUNTA

In VESIHUOLTO HAJAASUTUSALUEELLA on lokakuu 23, 2011 by PAKKOVESIOSUUSKUNNAT Avainsanat: , ,


PERNAJAN SAARISTON VESIOSUUSKUNTA

Mikko Näri’llä oli viime numerossa mielipidekirjoitus koskien Kabböleen rakenteilla olevaa vesi- ja viemäriputkistoa. Voin hyvin yhtyä hänen ihmetykseen. Kuten hän sanoo niin jokainen rakentakoon mitä haluaa jos itse maksaa. Projekti on saanut alkunsa suuresti haukutun ”paskalain” ansiosta. Silloin puuhamiehet olettivat että kaikkien kiinteistöjen olisi pakko liittyä. Lakiin tuli tänä vuonna odotetusti lievennys. Tällaisen lievennyksen jälkeen oli mahhdollista että budjetoitu osallistujamäärä supistuisi ja osuuskunnan talous jäisi ontumaa.  Odotetusta lievennyksestä huolimatta Loviisan kaupunginvaltuusto päätti 15/12-2010 2milj.€ takauksista vesiosuuskunnalle.

Alussa vesiosuuskunta antoi sellaisen kuvan että 9000€’lla sai talonnurkalle veden,viemärin sekä valokaapelin.Velkaa ei tarvinnut nostaa. Tänään todellisuus on toinen. Runkoputket vedetään sieltä mistä ne ovat osuuskunnan kannalta edullisimmat rakentaa. Tonttijohdot ovat ilmoituksen mukaan keskimäärin 70 metriä ja niiden rakentaminen jää osallistujien itse maksettaviksi. Liitäntäsopimuksen hinta on syksystä alkaen 12000€. Osuuskunnan budjetin mukaan vuonna 2013 liitäntäkohtainen velka on yli 6000€. Liittymäjohdon kustannukset ovat keskimäärin runsaat 5000€. Kokonaiskustannus on siis 23000€ ja mitään valokuitukaapelia se ei sisällä.

Valokuitukaapeli tehdään Loviisan Puhelimen toimesta. He tietenkin vaativat siitä normaalin hinnan. Kuitukaapelin voivat kaikki saada vaikkakin se maksaa varsin paljon.  Valokuitukaapelia ei tarvitse upottaa yhtä syvälle kun vesijohtoja, joten se aurataan maahan. Tässä voidaan käyttää niitä linjauksia joihin jo on kaivettu vesiputket. Siellä maa on pehmä.

Toinen huolestuttava asia on että koko putkistosysteemi on riippuvainen siitä että Lovisan Vesiliikelaitos rakentaa siirtolinjat Vårdöstä Rönnäsin. Hankkeen kustannusarvio on yli 4 milj.€. Osuuskunnan kaikki 5 rakennusvaihetta pitäisi olla rakennettuna valmiiksi vuonna 2013. Loviisan Vesiliikelaitoksen on kyllä sanonut että he pyrkivät saamaan projektin samanaikaisesti valmiiksi. Tällä hetkellä kuitenkaan ei ole vahvistettua aikataulua eikä taattua rahoitusta. Voimmeko todella luottaa tällaiseen aikatauluun? Loviisan Vesiliikelaitoksen rahoissa 4 milj.€ on suuri summa. Vesitorninkin budjetti on vain pari miljoonaa. Liikelaitos tekee reilusti tappiota kohotetuista taksoistaan huolimatta.

Kaikki viittaa siihen että vesihankkeen enemmistö on vapaa-ajan asukkaita kuten Näri toteaa kirjoituksessaan. Onko Loviisalla todella velvoitteita heidän suuntaan?  Närin kehotus käyttää hyväksi todettua puuceetä on tervettä talonpoikaisjärkeä. Jos nyt välttämättä haluaa kuulla vesiputouksen äänen selkänsä takana niin kyllähän sellainenkin ratkaisu löytyy. Paras mahdollisuus on suljettu tankki jonka sisältö toimitetaan puhdistamolle. Mutta hupsis, nyt terve järki loppuikin. Tällaiselle ratkaisulle ei saa kaupungin lupaa. Se on kestävän kehityksen vastaista kuulemma. Tiestö kuluu! Kymmenien kilometrien kaivamiset, räjäytystöineen ja vesistöjen alituksineen ei näköjään ole kestävän kehityksen vastaista vaan niin edistyksellistä että yhteiskunnan varojakin siihen upotetaan.

Niin että kyllä Kabbölen töllinukolla on ihmettelemistä. Todella suuresti hän joutuisi ihmettelemään jos kaupunginvaltuusto viisaudessaan vielä päättäisi vesihuoltoalueesta, jolloin osallistuminen olisi hänellekin pakollista.

Christer Nikander

Sarvisalo

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: